Podařilo se omezit kančí pach o více než 50%

V posledních deseti letech s podařilo společnosti Topigs Norsvin snížit kančí pach prostřednictvím šlechtění ve svých liniích o více než 50%. Dnes pouze 2-3% kanců ve výkrmu vykazují příliš vysoké „skóre lidského nosu”. Tato hodnota je o 50% nižší než před deseti lety. Potomci kanců z programu Nador mají dokonce ještě nižší skóre kančího pachu.

Bylo prokázáno, že genetická selekce je vynikajícím nástrojem pro omezování kančího pachu. Při kombinaci s analýzami tuku, smyslovým posouzením, genomickými informacemi a použitím nejmodernějších statistických modelů lze snížit výskyt kančího pachu bez negativních vedlejších účinků. Společnost Topigs Norsvin zahrnula omezování kančího pachu do všech svých linií. Tento znak je součástí šlechtitelského cíle nejen pro otcovské linie, ale také pro linie mateřské.

Šlechtění zvířat na nízký výskyt kančího pachu představuje pouze část řešení problému. Doposud nebylo možné eliminovat kančí pach jen skrze genetiku. Nicméně Topigs Norsvin pokračuje ve šlechtění na redukci kančího pachu a v příštích letech budou podniknuty kroky k ještě výraznějšímu omezování kančího pachu.

Jako významní hráči v odvětví chceme poskytovat našim zákazníkům trvale udržitelná a praktická řešení. Eliminací kančího pachu prostřednictvím šlechtění přispívá Topigs Norsvin k řešení problémů, které by přinesl zákaz kastrace kanečků.

Sdílejte tento příspěvek: